Brevandring

March 22, 2015

Det finnes over to tusen isbreer i Norge, alle like vakre og mystiske. Isbreer er ulike, men de bærer alle på dype hemmeligheter. Brevandring er en voksende, men sterkt regulert industri som er en av Norges særegenheter.

Det finnes muligheter for brevandring også andre steder i verden, men her i Norge har vi lenge hatt utviklet infrastruktur og erfarne breførere som kan ta turister med på lange vandringer. Langs de norske fjordene finner man også utallige hytter, der man kan overnatte trygt og sikkert etter en lang dag på breen. Norge har også spesialiserte skoler der man kan ta kurs i breføring, for deretter å vise besøkende de mest unnagjemte stedene i landet.

Brevandring er langt fra lett, med farlige sprekker og dype hull på kryss og tvers. Samtidig har klimaforandringene også forandret noe av strukturen i breene, slik at disse nå skjuler uendelige feller. Godt undersøkte isbreer kan dog invitere på moro om sommeren, når det øverste islaget tiner og breen blir våt. Foglefonna og Galdhøpiggen har såkalte sommerskisentre, der man kan melde seg på ulike aktiviteter som tar plass på isbreene. Svartisen, Norges nest største isbre, er anbefalt for de mer erfarne brevandrerne. Med et areal på nesten fire hundre kvadratkilometer bør man virkelig ikke glemme GPS.