Ferden på Kon Tiki

March 25, 2015

Og siden vi er inne på verdensomspennende opplevelser, så kan vi jo ikke unngå å nevne vår store norske utforsker: Thor Heyerdahl. Heyerdahl var en norsk etnograf som ikke var redd for å pønske ut alternative teorier. Hele verdens ledende forskere hadde kommet frem til at urbefolkningen i Oseania stammet fra Asia, men Heyerdahl var ikke sikker.

Han utarbeidet en alternativ teori om at indianerne i Sør-Amerika lagde flåter og begav seg ut på Stillehavet for deretter å nå Polynesia, med Hawaii som hovedpunkt. Den norske forskeren bygde en indianerflåte kun ved bruk av oldtidens verktøy, og kalte båten Kon-Tiki, etter en peruansk solgud. Med seg om bord tok han sine nærmeste venner og kollegaer.

En ferd på 8000 kilometer er utrolig vanskelig å gjennomføre om man ikke er helt komfortabel med hverandre. Filmen om ferden på Kon-Tiki fra 2012 skildrer historien veldig godt, og gir seerne et innblikk i de enorme vanskelighetene de legendariske forskerne med Heyerdahl i sentrum måtte igjennom. Selve flåten står fortsatt utstilt på Kon-Tiki museet på Bygdøy i Oslo, der skolebarn fra hele Norge møtes for å beskue et lite stykke historie. Thor Heyerdahl beviste kanskje ingenting med ekspedisjonen, men han bekreftet at hans teori kan stemme. Hans pågangsmot og modighet har virkelig gjort ham fortjent til sin plass i Norgeshistorien.