Grønlands urørte fjell

Det er lite man vet om Grønland – denne gigantiske, frosne øya helt nord i Atlanterhavet. De fleste vet at den tilhører Danmark, og at hele innlandet er dekket av en kilometer tykk kappe med is. Det snakkes mye om Grønlandsisen og faren den utgjør med tanke på global oppvarming.

Eksperter regner med at havnivået vil stige katastrofalt om isen på Grønland smelter. Dermed er en stor del av Grønland fredet, med fantastiske nasjonalparker på kryss og tvers av den mektige øya. Grønland har i tillegg mange høye fjell, flere over tre kilometer høye. De stiger opp blant brede isbreer og rager over landskapet som store, naturlige slott.

Enkelte skifrelste mennesker har funnet veien hit, mot all odds. Ingen veier, ingen fjellhytter, knapt noen kommunikasjon og ytterst få mennesker. For å komme seg til fjellene må man gjerne gå i noen dager, så dette passer kun de mest hardbarkede alpinistene. Gunnbjørn Fjeld, Mont Forel, Summit, Snebordet, Petermann Bjerg, Naparutaq; alle disse fjelltoppene stiger over to tusen meter til værs og er mer eller mindre urørt av menneskeheten. Kommer man seg hit, får man seg en opplevelse for livet. Endeløse, hvite sletter til alle kanter, med flere dagers skiturer til sivilisasjonen.