Hvordan oppstår snøskred

March 10, 2015

Alle som liker seg på fjellet er fullt bevisst på faren for snøras. Mange vet til og med hva man bør gjøre om man ser tusenvis av tonn med snø bevege seg nedover skråningen. Men hvordan oppstår snøskred, eller fonn som det også kalles?

Så lenge fersk snø får ligge lenge nok i skråning med over 30 graders vinkel, vil snøras utløses fra tid til annen. De aller fleste er små nok til å ikke påføre noen skade, men fra tid til annen vil man høre om alpinister som har mistet livet i store snøskred.

Snøskred deles som oftest inn i tre typer – flakskred, løssnøskred og sørpeskred. Forskjellen ligger i navnet. Flakskred faller i flak, i store blokker som raser nedover bakken når tyngden blir stor nok. Løstsnøskred er ekstremt farlig, siden løs snø kan nå veldig høye hastigheter og ødelegge store hytteområder på kort tid. Sørpeskred ser vi ofte i Norge.

Blandingen av is, snø, vann og gjørme har veldig lett for å bevege på seg, men beveger seg såpass sakte at noen særlig skade sjeldent påføres. Med moderne teknologi og en forståelse for emnet har vi lært oss å utløse snøskred før de begynner å utgjøre en fare – dette er spesielt ofte brukt på store skibakker.