Langrenn

November 21, 2013

Skisport er veldig populært i Norge, og de fleste har vel hatt på seg ski en gang i sitt liv om de er født her til lands. Sporten har vært aktiv i lander i århundrer, og teknikker har vært under konstant utvikling. Teknikker som klassisk og fristil er nå egne grener både i de olympiske vinterleker og i verdensmesterskap.

Klassisk skiteknikk kan deles opp i tre hovedkategorier. Diagonalgang, Dobbeltak med fraspark og vanlig staking/ dobbeltak. Diagonalgang er i teorien en metode hvor man flytter mesteparten av din kroppsvekt fra den ene skien til den andre. Mange er litt forsiktige med overføringen, og ofte blir denne metoden ganske slitsom hvis den ikke blir gjort riktig. Dobbelttak med fraspark betyr at man staker hovedsakelig med armene, men gir et fraspark med det ene beinet. Vanlig staking så er ben passive og overkropp og armene gjør all jobben. Begge disse teknikkene er enkle å lære, men vanskelig å mestre.

Fristillangrenn er – ja fristil. Ingen faste regler, og det er om å gjøre å komme seg mest mulig effektivt fra a til å. Den mest vanlige teknikken er skøyting og går ut på at man står på skiene omtrent som man ville gjort med skøyter. Litt ut med skiene, og beggeskiene er ikke i kontakt med bakken til enhver tid.