Norske fjell eller Alpene?

Er man nordmann, har man med stor sannsynlighet besøkt en av de mange skibakkene vi har rundt omkring i landet. Med store, vakre fjell fra sørspissen og helt opp mot Finnmark er Norge virkelig et fabelaktig land. Millioner av turister har vært innom Norge, men kun en liten andel av dem har vært på fjellet.

Alpene er det absolutt mest populære stedet å stå på ski i Europa, og det er dit skifrelste turister som regel reiser. Utallige, gigantiske anlegg strekker seg langs de fleste skråningene i Alpene. Storslåtte hotell, hytter, shoppingstrøk og fasjonable restauranter er overalt, omringet av fem tusen meter høye fjell.

Norge har kanskje ikke like høye fjell, men våre afterski-fester er legendariske i Skandinavia. Vi har over ett tusen isbreer, utallige fosser, vakre fjorder der små og store cruiseskip ser ut som leker fra baderommet. Dette kan de ikke skryte av i verken Frankrike, Sveits, Italia eller Østerrike.

Prismessig er norske skibakker på omtrent samme nivå som i de franske og sveitsiske Alpene; og alle tre hakket dyrere enn Østerrike og Italia. Ser man etter budsjettreiser til Alpene, er Italia det smarteste valget – om man nå har besøkt både Hafjell, Norefjell, Hemsedal, Voss og opplevd ski under midnattssol i Narvik.