Vingedrakt flyvning

July 15, 2013

Vingedrakt flyvning er en sport som er blitt større siste årene. Det gjøres ved å ta på en spesiell drakt før en hopper ut av f.eks et fly, som gjør at du kan «sveve» gjennom luften. Vingedrakten har vinger som er spent fra draktens håndledd til hoftepartiet, i tillegg til en vinge som er spent mellom beina noe som er med på å skape en aerodynamisk flykropp.

En vingedrakt flyvning ender som regel med åpning av en fallskjerm, så en vingedrakt kan brukes så lenge høyden er stor nok til å ha mulighet for å åpne en fallskjerm før landing. Det å fly med en vingedrakt er mer komplisert enn et enkelt «skydive». Det er regler som tilsier at en som skal hoppe med vingedrakt for første gang behøver å ha gjort minst 200 frifall hopp, gjort iløpet av de siste 18 månedene. I tillegg må du få personlig opplæring og instrukser fra en erfaren vingedrakt flyver eller ha gjort 500 hopp for å gjøre dette uten noen instruktør. Bedrifter som selger vingedrakt tilbyr også kurs og å bli opplært som instruktør, de har også et minimumskrav for antall hopp gjennomført før du får kjøpt en slik drakt.

Siden 2010 har det også blitt eksperimentert med «motordrevet» vingedrakter, som regel ved bruk av små jet motor som blir stroppet fast til beina. I oktober 2005 i Finland, hoppet Visa Parviainen fra en luftballong i en vingedrakt med to små jet motorer på sine ben. Han fikk omtrent 30 sekunder med horisontal flyvning uten å miste noen betydelig høyde.